Terdedah kepada Ammonia? Ikuti langkah-langkah pertolongan cemas

RAWATAN PERTOLONGAN CEMAS UNTUK PENDEDAHAN PADA AMMONIA

 

Bekerja dengan ammonia memerlukan sikap yang penuh berhati-hati. Amonia adalah gas yang mudah terbakar, tanpa warna dan berpotensi untuk meletup jika dipanaskan. Gas ini juga sangat bertoksik. Lebih memburukkan keadaan lagi, gas ini bersifat mengakis di saluran pernafasan, kulit dan mata dan boleh membawa maut jika terhidu berlebihan!

Insiden kebocoran gas ammonia pernah berlaku seketika dahulu pada September 2019 di Jasin, Melaka akibat kebocoran gas ammonia dari sebuah kilang pemprosesan ayam di Serkam, sebuah sekolah yang terletak kira-kira 1.5 kilometer (km) dari tempat kejadian dikosongkan dengan segera. Bayangkan berapa banyak kuantiti gas amonia yang terbebas sehinggakan dengan jarak 1,500 meter pun boleh terkesan! Atas arahan pihak bomba, pihak sekolah segera meminta ibu bapa mengambil anak masing-masing.

Insiden ini juga pernah berlaku di sebuah kilang ais yang di Shah Alam, Selangor. Kesan daripada insiden ini, kerajaan Negeri Selangor mengarahkan sebuah kilang ais, yang terletak bersebelahan Sekolah Menengah Jenis Kebangsaan Chung Hwa, Klang dipindahkan ke kawasan yang lebih sesuai dan jauh dari kawasan perumahan dan kawasan sekolah.

Menurut NIOSH, Amerika Syarikat, antara jenis pekerjaan yang terdedah pada gas ammonia adalah seperti kilang pembuatan getah, plastik, serat ( fibre ), penggunaan baja ammonia dalm pertanian dan yang menggunakan penyejuk komersial dalam pemprosesan makanan, serta aktiviti perlombongan.

Sudahkah syarikat anda mempunyai Evacuation Plan dan Emergency Response and Preparedness jika berlaku insiden kebocoran gas amonia? Kenapa pula perlu ada Evacuation Plan dan Emergency Response and Preparedness??? Apa pula peranan Pegawai Keselamatan dan Kesihatan atau Safety and Health Officer (SHO) dalam Pengurusan Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan ( ISO 45001:2018 )? Hakikatnya, banyak latihan, mock drill dan First Aid Training yang perlu dijalankan secara rutin untuk semua pekerja.

Menurut Canadian Centre for Occupational Safety and Health ( CCOSH ) pertolongan cemas untuk pendedahan ammonia berbeza-beza bergantung pada tapak pendedahan.

 

  1. Sedutan ( Inhalation )

Jika seorang pekerja telah menghidu ammonia, ambil langkah berjaga-jaga seperti memakaikan peralatan pelindung diri, sebelum cuba menyelamatkannya. Sekiranya mangsa mengalami masalah pernafasan dan pengsan, kakitangan yang terlatih harus bantu menyalurkan oksigen.  Jangan biarkan mangsa bergerak, kerana dalam keadaan pegun atau statik boleh melambatkan gejala edema pulmonari (keadaan di mana cecair yang berlebihan berkumpul di paru-paru). Hubungi 999 dan bawa mangsa ke hospital secepat mungkin!

  1. Sentuhan kulit ( Skin Contact )

Untuk gas ammonia gas, lalukan air suam atau air biasa ke kulit yang terkena selama lima minit. Dapatkan rawatan jika kerengsaan berterusan. Untuk gas ammonia yang berupa cecair ( liquefied gas ammonia ), tanggalkan pakaian mangsa dari sumber cemaran. Dalam keadaan yang tanpa diduga, tuam permukaan kulit dengan air suam atau gosok kulit mangsa bagi menghasilkan haba. Buang apa-apa pakaian yang melekat pada kulit mangsa dan tutupi mangsa dengan pakaian yang steril atau bersih atau bebas daripada bahan cemaran ammonia. Jangan benarkan mangsa minum arak atau menghisap rokok. Dengan segera, bawa mangsa ke hospital untuk rawatan lanjut.

  1. Sentuhan mata ( Eye Contact )

Jika gas ammonia terkena mata, cuci mata yang tercemar selama lima minit dengan mengalir air suam atau air biasa. Jika gas ammonia yang berupa cecair ( liquefied gas ammonia ), CCOHS mengesyorkan dengan mengalir air suam atau air biasa dengan perlahan-lahan. Kemudian, tutup kedua mata dengan pakaian yang steril atau bersih atau bebas daripada bahan cemaran ammonia dan dapatkan bantuan perubatan dengan kadar segera.

 

P/s : Jenis alat pernafasan ( respirator ) yang sesuai digunakan untuk Anhydrous ammonia ( dalam bentuk serbuk atau yang bukan dalam bentuk cecair ) adalah full facepiece, helmet, hood, loose fitting facepiece, or half facepiece with appropriate eye protection (with appropriate cartridges and filters untuk ammonia ( AM ). Namun adalah lebih wajar dan afdhal jika pihak syarikat membuat Chemical Health and Risk Assessment ( CHRA ) yang dijalankan oleh pengapit yang bertauliah, IntESH untuk mengesyorkan langkah-langkah yang perlu diambil ( Action to be taken ) dalam Laporan CHRA.

 

Kredit : IntESH

< Selamat Bekerja & Bekerja Dengan Selamat >

< Jom Kongsikan, Untuk Keselamatan Semua >

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *