Kepentingan Alat Pemadan Api

posted in: Safety Info 0
Sejauh manakah pentingnya alat pemadam api untuk masyarakat pada umumnya? Alat pemadam api sangat penting kerana ia adalah yang paling biasa digunakan untuk perlindungan kebakaran. Dalam banyak kes, mereka adalah barisan pertahanan pertama dan sering kali mengandungi atau memadamkan api, mencegah kerosakan yang mahal.

 

Fakta Tentang Alat Pemadam Api

Menurut National Fire Protection Association (NFPA), kebakaran dapat dikurangkan dengan penggunaan alat pemadam api. Untuk bangunan pangsapuri dan pusat perubatan, kehadiran alat pemadam api dapat memberikan faedah yang luar biasa.

 

Kepentingan Menggunakan Alat Pemadam Api

  1. Alat Pemadam Api dalam Tetapan Akademik
-Kebiasaannya, latihan kebakaran akan diadakan di setiap sekolah. Mereka akan diajar untuk menggunakan pemadam api dengan cara yang betul untuk memadam kebakaran. Apabila hal-hal tidak diduga berlaku, mereka boleh menghalang kebakaran daripada terus merebak.
  1. Alat Pemadam Api Melindungi Alam Sekitar
-Dengan kemampuan mengawal kebakaran pada peringkat awal, alat pemadam api membatasi jumlah pencemaran yang disebabkan oleh asap dan serpihan yang terbakar.

 

JOM SINGGAH KE MSAA SOLUTIONS (M) SDN BHD
NO 9, JALAN SERANGKAI 11, TAMAN BUKIT DAHLIA, 81700 PASIR GUDANG, JOHOR.

 

Cara Menggunakan Alat Pemadam Api

  1. Pull. Tarik pin pengaman yang ada pada alat pemadam api. Pada saat menarik pin, jangan tekan handle agar tekanan tidak keluar.
  2. Aim. Angkat dan arahkan nozzle sumber api dengan memegang ujung selang alat pemadam api agar penyemprotan dapat terkendali.
  3. Squeeze. Tekan terus handle sampai api dapat dipadamkan atau isinya habis.
  4. Sweep. Sapukan dari kiri ke kanan atau sebaliknya.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *