Perbezaan Fixed & Portable Gas Detector

|

Gas Detector ada banyak jenis dan model. Hari ni SafetyGear nak Share kedua perbezaan yang membuat anda berkata “oooo baru tahu”, yang dah tahu tu TAHNIAH! yang belum tahu jom kita cari TAHU! bukan TEMPE…hehehehe Apa itu Fixed Gas Detector? … Read More

Berkerja di ruang terkurung

|

Korang tahu apa itu ruang terkurung? Ruang terkurung bermaksud sebuah ruang tertutup (atau separa tutup) pada tekanan atmosfera semasa dihuni dan tidak direka bentuk sebagai tempat kerja. Ruang tertutup juga boleh mempunyai atmosfera yang mengandungi paras bahan cemar yang memudaratkan … Read More

Terdedah kepada Ammonia? Ikuti langkah-langkah pertolongan cemas

|

RAWATAN PERTOLONGAN CEMAS UNTUK PENDEDAHAN PADA AMMONIA   Bekerja dengan ammonia memerlukan sikap yang penuh berhati-hati. Amonia adalah gas yang mudah terbakar, tanpa warna dan berpotensi untuk meletup jika dipanaskan. Gas ini juga sangat bertoksik. Lebih memburukkan keadaan lagi, gas ini … Read More

10 Tips Keselamatan Tinggalkan Rumah

|

1) Pastikan pintu dan tingkap rumah ditutup dan dikunci dengan baik supaya tidak mudah dipecah atau diumpil. 2) Pastikan alat keselamatan tambahan seperti rantai dengan ibu kunci (padlock) dipasang di tempat yang dianggap mudah dipecah masuk seperti pintu pagar hadapan … Read More

10 Tips Jimat Minyak Kereta

|

1) Biarkan enjin kereta anda sekurang-kurangnya 30 saat sahaja setelah enjin dihidupkan. Tak perlu tekan pedal untuk memanaskan enjin kerana ia akan membazirkan minyak sahaja. 2) Kapasiti minyak petrol lebih banyak pada waktu sejuk berbanding waktu panas di siang hari … Read More

10 Tips Jimat Minyak Kereta

|

1) Biarkan enjin kereta anda sekurang-kurangnya 30 saat sahaja setelah enjin dihidupkan. Tak perlu tekan pedal untuk memanaskan enjin kerana ia akan membazirkan minyak sahaja. 2) Kapasiti minyak petrol lebih banyak pada waktu sejuk berbanding waktu panas di siang hari … Read More

Pencegahan Kemalangan Di Tempat Kerja

|

Kemalangan adalah sesuatu yang kompleks dan berlaku tanpa dirancang, namun ia boleh dicegah. Kemalangan boleh diakibatkan oleh dua sebab utama: • Tindakan yang tidak selamat (Unsafe act) • Keadaan kerja tidak selamat (Unsafe condition) Berikut adalah langkah-langkah yang boleh diambil … Read More

15 Item Perlu Ada Dalam Kereta Anda

|

Kit kecemasan di dalam kereta adalah salah satu daripada perkara yang anda tidak pernah berfikir panjang tentangnya. Kemudian anda akan membiarkan perasaan ingin tahu tersebut biar berlalu pergi… Kebenaran dan realitinya agak pelik tetapi, kenderaan rosak memang berlaku dan selalunnya tidak akan berlaku … Read More

6 Tips Jimat Air

|

6 Tips Jimat Air di bawah ini boleh membantu anda menjimatkan bil air di rumah anda 1.Tadah air hujan Malaysia merupakan sebuah negara yang kaya dengan hujan sehinggakan ada kawasan yang banjir setiap kali musim hujan. Menadah air hujan dapat … Read More

Keselamatan Elektrik

|

Tenaga elektrik adalah merupakan keperluan asas yang penting dalam kehidupan kita. Kita sedia maklum tenaga elektrik tidak dapat dilihat dan oleh sebab itu bahaya yang bakal menimpa adalah tidak dapat dikesan dengan segera. Perangkaan kemalangan menunjukkan setiap tahun banyak kemalangan … Read More

1 2 3

Seen enough? Need official quotation?