Calibration and Services

Membuat penentukuran dan servis pada Gas Meter.

Calibration and Services Portable Gas Detector

Apabila seorang pelanggan perlu membeli atau menyewa gas meter, secara amnya kami akan di tanya “Bagaimana saya ingin membuat calibration?” atau “Berapa kerap saya perlu membuat calibration?”

Gas meter kebiasaannya akan terus di beli dari pihak kilang pembuat oleh pihak pembekal sebelum di hantar kepada pelanggan. Pihak pengilang dari pengilang jabatan QC/QA akan lakukan penentukuran dan sijil penentukuran akan di sertakan sekali. Penentukuran ini bagaimanapun mungkin tidak tepat sekiranya  gas meter baru ini telah di simpan di atas rak untuk tempoh masa yang lama sebelum ia dihantar keluar kepada pelanggan.

Jika anda menyewa meter gas, pembekal bereputasi akan sentiasa melakukan rekod penentukuran terkini bagi anda dan instrumen sentisa dalam keadaan baik.

Biarkan penentukuran bermula dengan sendirinya

Kebanyakan gas meter boleh melakukan “Fresh Air Calibration” atau penentukuran “Zero”. Selepas ini dilakukan, sensor oksigen harus membaca 20.9% atau 20.8% dan sensor lain hanya perlu membaca “0”. Anda tidak akan tahu jika sensor lain berfungsi dengan baik sehingga anda mendapat bacaan kepekatan gas yang dikenali untuk memeriksa tindak balas dan ketepatan bacaan sebenar gas tersebut.

Terdapat dua cara untuk menentukan sensor ini:

 1. Lakukan ujian “Bump Test”
 2. Lakukan ujian “Full Calibration”

Ujian “Bump Test” adalah pemeriksaan cepat untuk mengetahui bahawa sensor bertindak balas dengan betul atau tidak untuk gas yang dikenali biasanya dalam ketepatan ± 10%.

Ujian “Full Calibration” adalah apabila anda mengikuti prosedur penentukuran yang dicadangkan pengilang yang biasanya bermula dengan penentukuran udara segar “Fresh Air Calibration” dan berakhir dengan penentukuran “Span Gas Calibration”.

Kesimpulannya dengan “Bump Test” ia terpulang kepada anda untuk menentukan sama ada sensor berfungsi dengan betul atau tidak dengan melihat bacaan langsung kepada instrumen tersebut. Dengan “Full Calibration” instrumen akan di tentukan sama ada lulus atau gagal. Selepas ujian “Bump Test” atau “Full Calibration” instrumen ini sudah bersedia untuk digunakan.

[/vc_column_text][vc_single_image image=”3164″ img_size=”medium” alignment=”center” onclick=”img_link_large” css_animation=”appear”][vc_column_text]Petua: Jika anda membuat keputusan untuk membeli meter gas baru pastikan terdapat pusat servis yang berhampiran dan mudah untuk berurusan sekiranya terdapat kerosakan pada peralatan tersebut atau bila sampai tempoh untuk membuat rutin penentukuran. Pastikan pembekal tersebut mempunyai pakar teknikal dalam membuat kerja-kerja penentukuran dan servis bukan hanya mengambil instrumen tersebut dan menghantar kepada pihak lain untuk melakukan penentukuran ini akan menjadikan tempoh servis dan penentukuran mengambil masa yang lama untuk sampai kepada anda semula.

Tempoh penentukuran yang di sarankan pengilang adalah 6 bulan sekali untuk memastikan instrumen dalam keadaan baik dan bacaan yang di ambil adalah tepat.

Nasihat kami di SafetyGear gas meter yang telah di beli, pastikan anda kerap mengunakanya untuk memastikan sensor berfungsi dengan baik dan jika ianya tidak digunakan pastikan anda kerap hidupkan untuk memastikan jangka hayat instrumen tersebut jauh lebih lama berbanding instrumen yang jarang-jarang digunakan.

Antara model yang hangat di pasaran Malaysia adalah Altair 5x, Altair 4x dan ini adalah dari jenama MSA selain dari itu juga terdapat jenama lain seperti Darger, Rae System, Honeywell, Crowcon dan lain-lain.

Perbezaan antara gas meter yang ada pump dan tidak ada pump:

 • Gas Meter dengan Pump (cthnya: Altair 5x) – Sesuai digunakan untuk menarik keluar gas di dalam tangki untuk tujuan bacaan sebelum masuk kedalam ruang terkurung dan kebiasaanya sesuai di gunakan oleh AGT
 • Gas Meter tanpa Pump (cthnya: Altair 4x) – Sesuai digunakan untuk pemantauan berterusan ketika di dalam ruang terkurung. Ianya amat sesuai di gunakan untuk kerja berkumpulan dalam jarak radius kurang dari 10 – 20 kaki

Gas meter yang di sebutkan di atas adalah gas meter jenis multi sensor yang standard di dalam pasaran Malaysia (4 gas – Oxygen, LEL, CO & H2S) jika anda perlukan sensor selain dari sensor tersebut anda harus memberitahu kepada pihak pembekal untuk menambah atau mengurangkan.

Antara salah satu syarikat yang “famous” melakukan penentukuran dan servis peralatan ini adalah MSAA Solutions (M) Sdn Bhd dan boleh hubungi mereka di talian +607 254 4228 atau email ke sales@msaa.com.my[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_single_image image=”3170″ img_size=”medium” alignment=”center” onclick=”img_link_large” css_animation=”appear”][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_single_image image=”3171″ img_size=”medium” alignment=”center” onclick=”img_link_large” css_animation=”appear”][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_single_image image=”3172″ img_size=”medium” alignment=”center” onclick=”img_link_large” css_animation=”appear”][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_video link=”https://youtu.be/COSCh-EI1Cg”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_video link=”https://youtu.be/ozTNwSfVS0c”][/vc_column][/vc_row]

2 Responses

 1. Azuandy
  | Reply

  Really help me on this issue…

 2. John Azaria
  | Reply

  Dear Sir / Madam

  Please quote us your best price for Gas Calibration with cert for the following brand & model below.

  1) Sperian- Multi pro – 1 unit

  2) MSA Altair – 4X – 1 unit

  3) BW Tech – Microclip XL – 2 unit

  Thank you

  John Azaria
  Persafe Engineering Sdn bhd
  Lot PT 14441, Kawasan Perusahaan Cacar
  Mukim Kuala Paka,23100 Paka,
  Dungun Terengganu.
  M: 012 3250534

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *