Perbezaan Fixed & Portable Gas Detector

|

Gas Detector ada banyak jenis dan model. Hari ni SafetyGear nak Share kedua perbezaan yang membuat anda berkata “oooo baru tahu”, yang dah tahu tu TAHNIAH! yang belum tahu jom kita cari TAHU! bukan TEMPE…hehehehe Apa itu Fixed Gas Detector? … Read More

Berkerja di ruang terkurung

|

Korang tahu apa itu ruang terkurung? Ruang terkurung bermaksud sebuah ruang tertutup (atau separa tutup) pada tekanan atmosfera semasa dihuni dan tidak direka bentuk sebagai tempat kerja. Ruang tertutup juga boleh mempunyai atmosfera yang mengandungi paras bahan cemar yang memudaratkan … Read More

Perbezaan Antara Gas Detector Pump Dengan Tanpa Pump

|

Ramai yang tak tahu perbezaan antara kedua Gas Detector ini, jom SafetyGear nak share apa perbezaan alat tersebut.   Terdapat perbezaan fizikal mahupun kegunaan gas detector yang ada pump dengan tanpa pump. Kita semak satu-satu dulu nanti pening pulak..hahahaha Model yang … Read More

Kebaikan Membuat Fresh Air – Zeroing Gas Detector

|

Adakah anda pengguna gas detector yang bijak ? Tahukah anda bahawa alat ganti gas detector itu mahal harganya ? SafetyGear Team nak bocor rahsia untuk jimat poket syarikat anda, yang dah tahu tu teruskan menjaga gas detector anda dengan baik. … Read More

Terdedah kepada Ammonia? Ikuti langkah-langkah pertolongan cemas

|

RAWATAN PERTOLONGAN CEMAS UNTUK PENDEDAHAN PADA AMMONIA   Bekerja dengan ammonia memerlukan sikap yang penuh berhati-hati. Amonia adalah gas yang mudah terbakar, tanpa warna dan berpotensi untuk meletup jika dipanaskan. Gas ini juga sangat bertoksik. Lebih memburukkan keadaan lagi, gas ini … Read More

10 Tips Keselamatan Tinggalkan Rumah

|

1) Pastikan pintu dan tingkap rumah ditutup dan dikunci dengan baik supaya tidak mudah dipecah atau diumpil. 2) Pastikan alat keselamatan tambahan seperti rantai dengan ibu kunci (padlock) dipasang di tempat yang dianggap mudah dipecah masuk seperti pintu pagar hadapan … Read More

6 Tips Kawal Pemakanan Di Hari Raya

|

Siapakah yang mampu menolak daripada menikmati pelbagai hidangan enak seperti lemang, ketupat dan rendang di hari raya? Inilah saaat untuk menjamu selera setelah 30 hari menahan lapar dan dahaga di bulan Ramadan. Biarpun enak dan menyelerakan, makan berlebihan mampu mengundang … Read More

9 Tips Keselamatan Jalan Raya Semasa Musim Perayaan

|

Setiap kali tiba musim perayaan, kadar kemalangan jalan raya dilaporkan terus meningkat. Terdapat pelbagai faktor berlakunya kemalangan jalan raya. Sebagai Pengguna, kita hendaklah sentiasa mematuhi peraturan yang ditetapkan dan sentiasa berhati-hati. SafetyGear kongsikan langkah yang perlu diambil oleh setiap pemandu … Read More

5 Tips Berbelanja Di Musim Perayaan

|

1) Beli ikut keperluan sahaja, hanya membeli barang-barang yang perlu sahaja. Elakkan beli barang yang tidak diperlukan. 2) Tinggalkan kad kredit di rumah, Bagi individu-individu yang mempunyai kad kredit, tinggalkanlah kad anda di rumah. Tak dinafikan, penggunaan kad kredit ni … Read More

10 Perkara Mengenai Puasa di Bulan Ramadhan

|

KENAPA UMAT ISLAM PERLU BERPUASA DI BULAN RAMADHAN ?   Ayat Al-Qur’an yang memerintahkan kaum muslimin untuk melakukan ibadah puasa adalah seperti dalam Surah Al-Baqarah, ayat 183. Maksudnya : “Wahai orang-orang yang beriman telah diwajibkan ke atas kamu berpuasa sebagaimana telah … Read More

1 2 3

Seen enough? Need official quotation?